HTML

Spidron Labor

A Spidron Színházi Műhely és a Labor42 Társulat közös blogja.

Friss topikok

  • zozlinca: Kristóf olyan bájos. emlékeztek az itthon matrioshka címen futó sorozatra? port.hu/pls/fi/films.fi... (2010.01.07. 23:38) TRIVIÁL sajtófotó

Linkblog

"A Lala kinésztea tévéből a zösszes mesét" - fidelio.hu

Spidron Labor 2010.02.27. 21:36

"A Lala kinésztea tévéből a zösszes mesét"

  • 2010. február 24. Balkányi Nóra 
  • Azt, hogy ez itt valóság, az pedig játék, mindenki hamar megtanulja. Mi a helyzet viszont akkor, ha egyenlőség kerül a két fogalom közé?

 

Gyerekkorunkban mikor játékból levágjuk egy baba haját, csodálkozunk, hogy az nem nő vissza. Hat-hét évesek körében különösen nagy népszerűségnek örvend az általános védekezési forma: "csak játékból csináltam". Csáth Géza A Kis Emma című novellájában gyerekek játékból fölakasztják egyik társukat. Játékból lehetünk mi bármik, meghódíthatjuk az egész nagyvilágot.

Azt, hogy ez itt valóság, az pedig játék, mindenki hamar megtanulja. Mi a helyzet viszont akkor, ha egyenlőség kerül a két fogalom közé?

José Triana Gyilkosok éjszakája című írásához annak erős alapkérdései miatt már sok és szükségképpen sokféle színházi társulás nyúlt, hogy lefordítsa azt a maga nyelvére.  A Spidronműhely és a Labor42 a szabadság és az egzisztencia mibenlététnek keresése mellett csupán a darab vázat megtartva tett így, improvizálva valami teljesen újat és mást. Három szereplő kitörése egy lehetetlen helyzetből, ennyi maradt, a többi - beleértve a Triana dráma szövegét is - ment. Az 1964-es  művet leporolva Natascha Kampusch és Josef Fritzl valós történetét ismerve készült a játék, melyben egy apa bezárja három fiát a pincébe. Itt a berendezés egy nagytestvér tévé, egy üres hűtő, egy zuhanytál (zuhany nélkül) és egy hatalmas ágy.  A gyerekek közül kettő számára mindössze ennyi, amit a valóságból ismer.

Triviál - Spidronműhely, Labor42
 

"Alapvetően hiszek az improvizációban - mondja Réthelyi András, a Triviál rendezője - úgy gondolom, hitelesebb a játék, ha a színészek a saját szavaikat használják, értve a darab ívét és dramaturgiai szerkezetét. Bizonyos dolgoknak el kell hangozniuk, de a játszók görgetik a cselekményt." Rendezői irányítás mellett a színészek - Fogarasi Gergely, Horváth András és Horváth Kristóf - egymás gondolataira hangolódva, folyamatosan haladtak az egész felől a kisebb részletekig. A próbafolyamat első szakaszában akár egy-másfél órás, improvizáción alapuló jelenetsor is születhetett. Később bizonyos részeket kiszűrve, egy meghatározott elemeket tartalmazó támpont rendszert felépítve készült el a február 16-án a Merlin Színházban bemutatott előadás.

Ez a színész központú improvizációs technika  a Spidronműhely sajátja. A jelenleg is futó Öt év múlva például Federico García Lorca szövegéből építkezve készült, Tompa Ádám irányításával. A Spidron Improdron - 10tőlpróba7tőlelőadás néven - havi egy improvizációs estet is tart, ahol egy előadás egy nap alatt készül el, előzetes tervek vagy bármilyen szöveg nélkül. Az esti bemutató előtti próbafolyamat egész nap ingyenesen látogatható bárki számára a Merlin Színházban.

 

Spidronműhely és Labor42: Triviál - következő előadás: március 16. 19:00 - Merlin Színház (Fringe Fesztivál); rend.: Réthelyi András; látvány: Bogó Krisztina, Bredár Zsolt, Réthelyi András; szereplők: Fogarasi Gergely, Horváth András, Horváth Kristóf

http://spidronmuhely.blogspot.com

http://spidronlabor.blog.hu

Címkék: fidelio spidron labor triviál fidelio.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spidronlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr191795765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása